Vill du hjälpa rätta min svenska ?

När jag började att skriva alla kommentär i 1999 var jag inte så duktig på svenska. Nu är det lite bättre mend det finns en hel del text att skriva om på rikssvenska. Vill du hjälpa mig är jag jätte tacksam.
Du kan även kompletera eller andra innehållet. (dock undvik att kopiera texten från en annan sajt, de tycker inte så mycket om det...)
Resultaten kommer inte att synas direkt på hemsidan men jag kommer att uppdtara det regelbundet. Glöm inte att skriva din email adress och om du har en sajt skriv också url.

Denna sida är en idé från Christofer som tyvär lämnade inte sin ebrev adress. Men tack ändå.

Merci ! Tack !

Sankta Lucia 2003 Örnkölsdsvik och Lions

Titel:

Sankta Lucia 2003 Örnkölsdsvik och Lions

Untertitel

Örnsköldsvik Sverige

Kommentär/Beskrivning:

Behöver jag verkligen berätta vad Sankta Lucia är? Sankta Lucia är en av de största festerna i Sverige. Förr i tiden trodde man att denna natt var den mörkaste av alla, och att solen kom tillbaka på Lucia-dagen(verkligheten är att solen helt enkelt går ner senare denna kväll). Sankta Lucia, vars legend fördes till Sverige från Sicilien med svenska krigare, gör sitt intåg på Lucia-dagen. Hon har en krona med ljus och sjunger Sankta Lucias sång; en ursprungligen napoletansk sång vars text ändrats för att hedra Sankta Lucia. Luciacelebration börjar med luciatåget som går genom stan med Lucia och stjärngossarna. Efteråt går de i en av kyrkor och sjunger olika sjong. Bl. annat Luciasången : Natten går tunga fjät runt gård och stuva. Kring jord som sol förlät, skuggorna ruva. Då i vårt mörka hus, stiger med tända ljus, Sankta Lucia, Sankta Lucia. Natten var stor och stum. Nu hör, det svingar, i alla tysta rum, sus som av vingar. Se på vår tröskel står vitkläd, med ljus i hår, Sankta Lucia, Sankta Lucia. Mörkret skall flykta snart ur jordens dalar. Så hon ett underbart ord till oss talar. Dagen skall åter gry, stiga ur rosig sky, Sankta Lucia, Sankta Lucia. Sjungen är från början av 1900 talet. I Sankta Lucia 2003 i Örnskölsvik sjöng flera sång : Luciasången, Goderafton i denna sal, Lucia, Lusse lelle, Det ät 11 nätter före jul, ett ljus jag tänder, tärnans visa, Caroling, Julens tecken, Staffan var en stalledräng, Stjärnsgossarnas visa, Sankt Staffans visa, Vi ska ställa till en rolig dans, en sockerbagare, pepparkaksgubbarna, Midnatt råder, Nu tändas tusen juleljus, bered en väg, I Betlehem, Betlehems stjärna och en gång till Luciasången. Den ungste på scenen var 4 år gammal.


Name: E-Mail:
internet Homepage: