"Eldens Hemlighet" - Henning Mankell - Recension

Pour tout ce qui se rapporte à la culture suédoise.

Modérateurs : suede, Modérateurs

telennou
Modérateur
Modérateur
Messages : 702
Inscription : 14 mai 2004 22:43
Localisation : Paris

"Eldens Hemlighet" - Henning Mankell - Recension

Message par telennou » 09 févr. 2005 22:45

Här finns det min recession om "Eldens Hemlighet" :

Inledning

Boken ”Eldens Hemlighet” berättar om tro och hopp.

Referat

Eldens hemlighet är en bok skriven av Henning Mankel.
Historien utspelar sig i Moçambique. En afrikansk flicka, Sofia, 12år, bor med hela sin familj (mamma Lydia, pappa Hapakatanda, syster Maria och bror Alfredo i en by). Där träffar Sofia en gammal kvinna, Muazena som berättar för henne och Maria om eldens hemlighet.
Tyvärr kommer banditerna en natt och dödar många personer i byn, bland annat Hapakatanda och Muazena.
Då måste familjen fly till en annan by, närmare huvudstaden. Flickorna hjälper mamma Lydia med det dagliga arbetet.
En dag, träffar Sofia och Maria en pojke, Lino, som berättar för dem om skolan. Mamma Lydia har mycket respekt för vita människor och godkänner att flickorna går till skolan. Prästen som leder skolan heter José Maria. En kväll berättade han för alla som nyligen har kommit till byn att minor grävts ner i jorden, därför får man inte ta genvägar.
I byn träffar Sofia Totio, en gammal man som ha en symaskin. Han hjälper Sofia att sy en vit klänning åt Maria.
En dag trampar Sofia tyvärr på en mina. Systrarna förs till sjukhuset i stan. Maria dör och Sofia överlever, men hon förlorar sina ben. Hon lär sig att gå med proteser.
När hon kan gå med sina nya ben, återvänder hon hem. Under den här tiden fick mamma Lydia ett barn, Faustino, och en ny man som är elak. Då kan inte Sofia stanna här. Hon bestämmer sig för att åka tillbaka till stan. Där träffade hon läkaren som opererade henne, doktor Raul. Han och Sulemane, som är läkarens nattvakt, hjälper henne att hitta ett ställe där hon kan bo, hos Sulemanes syster, Hermengarda. Samtidigt träffar Sofia Fatima, en kvinna som syr kläder. Hon lär Sofia att sy.
Sedan hälsar Totio på Sofia för att föreslå henne att ta över hans symaskin för att han har blivit gammal och kan inte fortsätta att arbeta. Sofia tänker på förslaget och accepterar. Dessutom säger mamma Lydia till sin dotter att hennes nye elake man försvunnit och då kan Sofia återvända till byn.
På slutet flytter Sofia in i Totios hydda och öppnar sin egen syaffär.

Analys

Historien utspelar sig i Moçambique efter frigörelsekriget (1975). Landet blev fattigt efter kriget. Henning Mankell berättar historien om en flicka, Sofia, som trampar på en mina en dag. Mankell beskriver hur landet är farligt efter kriget och hur befolkningen lever i en by i det här fattiga landet.

Författaren börjar med flickans drömmar av, fortsätter med flykt av familjen. Han berättar sedan om livet i nya byn. Han fortsätter med Sofias liv i sjukhuset och sedan flickan lär sig att sy i stan. Boken avslutar sig när flickan återvände i by och öppna hennes egen syaffär.

Historien är tragik men slutet är hoppfull. Genom boken förstår man att solidariteten är jätteviktig i Afrika. Solidariteten hjälpte Sofia att överleva och fortsätta hennes liv.

Sofias familj är jättefattig.
Sofia, 12 år, är jättemodig. Trots att hon har ont vill hon leva. Historien berättar livet för en flicka i Afrika söder om Sahara. Som alla flickorna i hennes ålder tycker Sofia om att drömma, springa och dansa. Tyvärr trampar hon på en mina och hennes liv ändras. Sofia förlora sin kära syster och sina ben. Hon kan inte mer springa, dansa och prata med sin syster.
Maria är lite äldre än Sofia. Hon är inte bara Sofias syster utan också hennes bästa kompis. De är alltid tillsammans. Även deras mamma förväxlar dem.
Mamma Lydia lever ett fattigt liv. Hon måste försörja sin familj. Hon förlorade sin man när banditerna kom i byn. Hon har inga pengar. Hennes liv begränsar sig till att försörja sin familj. Hon har aldrig gått i skolan och har svårigheter att förstå nyttan av skolan när hennes döttrar vill gå till skolan. Hon har emellertid mycket respekt för vita människor. Hon har svårigheter att förvalta Sofias problemer.
Alfredo är Sofias bror. Han är yngre.
Muazena är en gammal kvinna som dödes av banditerna. Han berättade för Sofia och Maria om eldens hemlighet. Sofia glömmer aldrig vad Muazena berättade om eldens hemlighet och meningen ”utan din familjär du ingenting”.
Övernaturligheten är närvarande i hela boken. Sofia pratar med döda människor när hon tittar på elden. Tron på övernaturlighet hjälper Sofia att leva varje dag.
José-Maria är en vit präst i byn. Han undervisar befolkningen i byn. Han bryr sig om Sofia när hon trampar på minan. Han är en sorts länk mellan byn och stan.
Totio (Antonio) är en gammal man som bo i samma by som Sofia. Han har en symaskin. I slutet av historien föreslår han Sofia att ta hans symaskin. Hon lärde sig att sy i stan med Fatima. Sedan kan hon återvända till sin by och arbeta för att försörja sig tack vare Totios symaskin.
Doktor Raul, Mestre Emilio, Veronica och Benthino arbetar på eller med sjukhuset i stan. De bryr sig om Sofia när hon är i sjukhuset.
Isaias är Lydias nye man. Han är elak och oärlig. När Sofias träning i stan var över, åkte hon hem. Hon kände sig dock så dålig hemma på grund av Isaias att hon bestämde sig för att åka tillbaka till stan trots att familjen är jätteviktig för henne.
Fabiao är en pojke som vaktar symaskinen under natten. På slutet kommer han med ett stort vitt tygstycke och pengar för att Sofia syr en klänning som passar till henne själv. Hon kan sy sin drömklänning. Den här scenen påminner oss om tillfället när Sofia stal ett vit lakan från José-Maria för att sy en vit klänning åt Maria.

Slutet är lyckligt för att Sofia har en anledning och en medel att leva. Hon kan göra någonting som hon tycker om.

Omdöme

Jag tycker om boken för att den är ett vittnesmål om vad som händer i Afrika. Den här historien verkar så unik och tragisk, men den är tyvärr historien om många människor i Africa. Dessutom är boken lätt att förstå, då kan många människor läsa den och förstå problemen med minor i Afrika.
Jag uppskattar det hoppfulla slutet. Sofia är jättefattig och har förlorat sina ben, dock vill hon leva. Trots att Hon inte mer kan springa och dansa som de andra 12-åriga flickorna, hittar hon ett mål för sitt liv. Sofia visar mycket styrka, mod och hopp i boken som är en livslektion.
Elsa

dolfi
Nouveau Suédonaute
Nouveau Suédonaute
Messages : 11
Inscription : 20 avr. 2016 23:09
Niveau de suédois : Débutant

Re: "Eldens Hemlighet" - Henning Mankell - Recension

Message par dolfi » 15 nov. 2016 22:22

Hej,
Je suis le cours de SAS Grund 1 et nous sommes entrain de lire et d'analyser ce livre. Je cherchais un "recension" sur le net et je suis tombé par hasard sur votre résumé. En bra sammanfattning! :-)

Avatar de l’utilisateur
JacquesG
Suédonaute Permanent
Suédonaute Permanent
Messages : 3086
Inscription : 02 janv. 2005 15:01
Niveau de suédois : Avancé
Localisation : Dijon, France
Contact :

Re: "Eldens Hemlighet" - Henning Mankell - Recension

Message par JacquesG » 18 nov. 2016 21:17

Et remonter ce vieux sujet m'a permis de le lire, merci !

Répondre

Revenir à « Culture suédoise : littérature, musique, arts, films »