Sötningsmedel - aspartam etc

Här får man bara tala svenska !!!

Modérateurs : AudreyL, Modérateurs

Avatar de l’utilisateur
Herr Omar
VIP
VIP
Messages : 4356
Inscription : 20 janv. 2006 17:21
Localisation : Zolna Zweden

Sötningsmedel - aspartam etc

Message par Herr Omar » 22 déc. 2007 23:02

Extrait du livre "Den hemlige kocken - Det okända fusket med maten på din tallrik" (2007) de Mats-Eric Nilsson:

Sötningsmedel

Förutom socker av olika slag finns det 13 olika konstgjorda substanser som används som sötningsmedel. Uppskattningsvis konsumerar jordens befolkning 15 000 ton av dem varje år. Marknadsledande är det ifrågasatta aspartam som livsmedelsindustrin beräknas köpa för en miljard dollar per år. Ämnet, som består av fenylalanin och asparaginsyra, framställs syntetiskt och är 200 gånger sötare än vanligt socker. Sackarin är dubbelt så sött men ger en metallisk eftersmak. För att maskera denna bismak används sackarinet i kombination med aspartam i exempelvis lightläsk, lågkaloridrycker och lågkalorisylt.
I vanlig läsk och många andra livsmedel med en hög sockerhalt är det numera HFCS som gäller. Det är en majssirap med hög fruktoshalt, som tillverkas av majsstärkelse som behandlats med syror och enzymer och på så vis blivit uppemot åtta gånger sötare än socker. Detta ämne, som utvecklats av japanska livsmedelsteknologer, började massproduceras i slutet av 1970-talet. Det är billigare att använda än vanligt socker och i början av 1980-talet gick såväl Coca-Cola som Pepsi över till HFCS. På så sätt kunde de sänka sina kostnader för sötningsmedel med 20 procent och samtidigt gjordes förpackningarna större, vilket bidragit till den läskedrycksexplosion som drabbat en stor del av världen sedan dess.
Olika sockerarter och syntetiska sötningsmedel ingår numera i en lång rad livsmedel. Även i sådana som inte uppfattas som direkt söta, exempelvis bredbara pålägg, skinka och färdigrätter, som tillverkaren på detta sätt söker göra mer attraktiva.

Répondre

Revenir à « Svenska Torget »